Menu Sluiten

astrid

Van astrid

Kind bij gastouder

Meneer Rutte, bent u ons vergeten?

25 september 2019 in Geen categorie

Teleurstelling groot na Prinsjesdag

De derde dinsdag in september is Prinsjesdag. Voor ons toch altijd wel een datum waar we vol verwachting naar de plannen luisteren die uw kabinet heeft met de kinderopvang. Noemt u de gastouderopvang dit keer wel? Neemt u deze serieus? Hebben we nou eindelijk een kabinet met een toekomstvisie> Maar nee, de kinderopvang wordt vergeten door de overheid

En hoewel ik uw kabinetten nooit op heel veel ambitie betrap, zag ik toch de laatste jaren vanuit de beleidsmakers een langzame kentering van het beeld kinderopvang. Van arbeidsmarktinstrument naar een geaccepteerde educatieve functie. Nog net geen basisrecht, maar in ieder geval de erkenning van het belang van kinderopvang.

Als voorvechter van professionalisering van de gastouderopvang en een groot voorstander van permanente educatie vond ik dat een positieve ontwikkeling.  Dus ik was erg teleurgesteld na Prinsjesdag 2019! Wij zijn weer vergeten door de regering. 

De kinderopvang wordt vergeten

De toeslagenaffaire werd uiteraard genoemd en de daaruit opvolgende verbetertrajecten. Er komt een commissie die de vaccinatiegraad in de kinderopvang onderzoekt. Er komt aandacht voor kwaliteitsverbetering van de kinderopvang in het Caribisch gebied. Het uurtarief wordt geïndiceerd. Belangrijke dingen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar, meneer Rutte, onze branche kampt met een nijpend tekort aan personeel. Pedagogische medewerkers en gastouders zijn bijna niet te vinden.

Onze situatie is precair, qua problematiek vergelijkbaar met het onderwijs. Waar is uw visie? Wat zijn de plannen op lange termijn? Hoe lossen we de tekorten op zonder afbreuk te doen aan kwaliteit? Ook bij ons is het twee voor twaalf.

Wij willen een kinderopvang dat meer biedt dan verzorging. We willen een omgeving die stimuleert. We willen professionals die kinderen volgen en uitdagen. Maar meneer Rutte, dit kunnen we niet bieden zolang uw kabinet niet thuis geeft. We hebben een kabinet met lef nodig. De kinderopvang wordt vergeten en dat is slecht voor de samenleving

Wat hebben we nodig?

Maak één ministerie verantwoordelijk voor onze jeugd. Formuleer het maatschappelijk belang van kinderopvang. Zorg voor een curriculum met een doorlopende ontwikkellijn van 0 tot 18 jaar. Schrap de scheiding van kinderen van werkende en niet-werkende ouders. Kinderen in achterstandssituaties maken vaker niet dan wel gebruik van reguliere kinderdagverblijven en gastouderopvang? Zo lopen die kinderen al direct een (taal)achterstand op.

De kinderopvang vraagt, nee smeekt, om een duidelijk plan. Een duidelijke prioritering van het belang van de kinderopvang. We hebben pedagogische medewerkers nodig. We hebben gastouders nodig., we hebben opvangplekken nodig. 

Wij zijn mede verantwoordelijk voor de eerste duizend dagen die zo cruciaal zijn in een kinderleven.

Wij verdienen meer dan een kanttekening in uw miljoenennota!

Van astrid

Doelgroepkinderen en de Haagse gastouders

21 september 2019 in Geen categorie

21 september was een zonnige zaterdag. Het was een mooie eerste herfstdag, maar ook de laatste bijeenkomst van de tweede groep gastouders die scholing ontvingen op het gebied van voorschoolse educatie in de Haagse gastouderopvang.

Weten we het nog? In 2018 startte de gemeente Den Haag, samen met een aantal gastouderbureaus, een pilot om gastouders te betrekken met het bestrijden van taalachterstanden bij de doelgroepkinderen die zij opvangen.

Een aantal Haagse gastouders, die taalarme kinderen in de opvang hadden, kregen van de gemeente Den Haag de kans om te werken met Kiki, Kansen in kinderen om deze kinderen nog beter te kunnen begeleiden. Dit bleek een enorm succes, dus startte er in 2019 een tweede groep en deze werd vandaag gecertificeerd.

Mare Gastouderbureau was aanwezig deze dag en had het privilege deelgenoot te zijn van de creativiteit bij deze gastouders. Van thematafel naar verteltas. Naast hun drukke werkzaamheden, gezinnen en hobby’s weten deze gastouders van elke opvangdag een feestje te maken.

Het leukste waren de verschillen tussen de gastouders. Waar de ene gastouder interactief ging voorlezen met één attribuut, had de andere gastouder het complete boek als thematafel nagebouwd. En beide gastouders konden dit onderbouwen vanuit hun visie puttend uit achterliggende theorie.

Ook deze professionals gaan elke dag weer op een liefdevolle en betrokken manier met taalarme kinderen aan de slag. Ondanks de zware doelgroep zijn ze bezig met maar één ding, hun gastkinderen een goede start geven.

Je zag de groep met elke bijeenkomst groeien in zelfvertrouwen en professionaliteit.

Gemeente Den Haag erkent de positieve bijdrage die gastouders bieden op het gebied van taal en taalvaardigheid bij doelgroepkinderen. Mare wil dit jaar gesprekken aangaan met andere gemeenten in de hoop dat dergelijke trajecten standaard worden in de gastouderopvang.

De keuze voor VE in de gastouderopvang is een logische. Een van de nadelen van VE is het gevaar van een te schoolse setting wat ten koste gaat van de speeltijd van kinderen. Een kleinschalige opvang heeft per definitie een huiselijke omgeving. Binnen de gastouderopvang is er één vast gezicht dat een kind veiligheid en vertrouwen geeft en pas als een kind zich veilig voelt kan het zich ontwikkelen. Ieder kind verdient een goede start en een goede taalontwikkeling is van cruciaal belang in de eerste duizend dagen van een kinderleven.

Wat zou het mooi als we alle gastouders in Nederland deze training konden aanbieden en er geen doelgroepkind meer tussen wal en schip valt.

Ondertussen maken deze gastouders deel uit van de groep gastouders die voor unieke VE opvang in Nederland zorgt, nooit meer te onderschatten.

Gefeliciteerd dames! Jullie zijn kanjers.

Van astrid

Mijn gastouder is een superheld

19 september 2019 in Geen categorie

We meldden het al in onze nieuwsbrieven, maar vandaag was het dan zo ver. De dag van de gastouder. 
We hopen dat jullie ook vandaag verwend zijn door jullie gastkinderen. We zagen mooie dingen voorbij komen op social media. Dat was genieten. Wij hebben deze dag natuurlijk ook groots met onze gastouders gevierd in dierentuin Amersfoort en hadden daar een mooi fotomonument en een prachtige dag.
Vandaag schreef Mare gastouderbureau op haar site een ode aan de gastouders die elke dag 120000 gastkinderen opvangen, zodat ouders zorgeloos naar hun werk kunnen gaan. Gastouders zijn superhelden en daarom hebben wij aan de ouders van jullie gastkinderen superheldenemblemen gemaild. Want geen superheld zonder embleem. Kinderen kunnen een van de mooie superheldenemblemen knutselen, tekenen, versieren. Dit kan met eigen kleuren, stickers en ideeën. Zo worden jullie de superheld zoals zij hun jullie ook zien.
We hopen dat jullie een fijne dag hebben gehad en bedankt voor het afgelopen jaar! Jullie zijn kanjers.

Van astrid

#gobmare15jaar / #dagvandegastouder

15 september 2019 in Geen categorie

Wat hadden we een leuke dag vandaag. Het weer kon niet beter, de lezingen waren inspirerend. Een reuze gezellige dag met de leukste #gastouders van Nederland.

En zoals altijd na een dag genieten zijn bedankjes op zijn plaats.

Dank dat jullie deze dag met ons wilden meevieren, daar zijn we echt even stil van. Dank voor de wensen, dank voor de leuke cadeaus, voor de kaarten en dank voor de aapjes.

Dank Bewust Zoo voor de inspirerende lezing over apen. Ik geloof dat we allemaal wel iets herkenden bij onze groepen gast(kinderen) en daar ook weer mee aan de slag kunnen.

Dank Passioneel Vief voor je lezing gezonde voeding. Iedereen kwam weer geïnspireerd naar buiten. Gezond eten in de gastouderopvang is zo belangrijk!

Dank Super Family voor je lezing over TOS.(taalontwikkelingsstoornis) Weer een hele groep gastouders wijzer over TOS en hoe te helpen. Echt enorm waardevol.

Dank aan de standjeshouders: Zus & KoHappy Cleaning , Kinderboekwinkel de ToverlantaarnLamens Incassobureau en Spel.Lies Jullie spullen waren geweldig leuk en kregen positieve reacties.

Dank aan de medewerkers van #gobmare, aanwezig en niet aanwezig. Het was vroeg opstaan, het was hard werken, het was een hele organisatie, maar wat was het leuk! Samenwerken met jullie is elke dag weer een feestje.

En als allerlaatste dank aan alle gastouders van Mare Gastouderbureau, zonder jullie geen feestje, zonder jullie geen 15 jarig bestaan, zonder jullie geen Mare. Dank dat jullie ons leven en werk elke dag weer verrijken en dank voor de samenwerking en wederzijds respect.

Dit feestje was voor jullie ter ere van #dagvandegastouder en voor ons #gobmare15jaar en we toasten het glas op nog vele jaren samenwerking

Van astrid

Dag van de gastouder / foto’s gevraagd

10 september 2019 in Geen categorie

19 september a.s. is het weer Dag van de Gastouder!

Mare is zo blij met alles wat jullie doen en viert dat graag met jullie in Amersfoort op 14 september.

Op deze dag zetten wij de gastouders in het zonnetje, hebben wij een verrassingspakket samengesteld en hebben we met zijn allen een leuke dag.

Gastouder zijn is een professioneel beroep, helaas nog vaak ondergewaardeerd bij mensen. Vandaar dat we willen stilstaan bij en denken aan alles wat jullie dag in dag uit voor kinderen en ouders betekenen.

En we willen dit op onze gastouderdag ook aan iedereen laten zien, via een fotomonument. Dus stuur ons je foto’s over hoe onderscheidend jij bent als gastouder? Wat jou bijzonder maakt, wat jouw visie is.

Deze foto’s, die het allemaal zonder woorden zeggen waarom jullie de beste opvang zijn, hangen we op bij onze locatie (onze stand), zodat we allemaal kunnen kijken.

Let wel op: als je kinderen herkenbaar in beeld brengt dienen de ouders toestemming te geven.

We hangen deze 14 september op.

Van astrid

Digitale community bij Mare Gastouderbureau

10 september 2019 in Geen categorie

Mare gastouderbureau presenteert haar nieuwe site met digitale community
www.gobmare.nl

Mare presenteert nieuwe site met digitale community

Vol trots presenteert Mare Gastouderbureau haar nieuwe website. Deze site is gebruiksvriendelijker voor mobiel en tablet, heeft een nieuwe moderne gastouderdatabase waar gastouders een uitgebreid profiel kunnen schrijven, een evenementenkalender voor ouders en gastouders en een heel nieuwe digitale community.

Missie en visie

Met deze site brengen wij de missie en de visie van ons gastouderbureau meer onder de aandacht en is het duidelijk waar Mare voor staat. Ook is het beter te zien dat wij op het gebied van kwaliteit, educatie en pedagogiek één van de actiefste bureaus van Nederland zijn en daar zijn we heel erg trots op.

Digitale community

Ook is deze nieuwe site tevens de lancering van onze Digitale Community! Ouders en gastouders kunnen daar blogs schrijven, vlogs uploaden, een eigen pagina creëren, groepen aanmaken en zo lief en leed met elkaar delen.

Het mag over je gastkinderen gaan, het mag over de relatie met je vraagouders gaan, maar het mag ook gewoon over de actualiteiten gaan of gewoon over het mooie weer.

Wij zoeken bloggers

Voor onze Community zijn wij ook op zoek naar bloggers die regelmatig een update geven over hun leven als (gast)ouder. Inhoudelijk ben je vrij om te schrijven wat je wilt.

Misschien ben je wel een schrijver van (kinder)verhalen, heb je wel een knutselpagina of zing je de sterren van de hemel. Heb jij altijd al willen
schrijven? Dan is dit je kans!

Wordt lid van de Mare community

Vind je het leuk om een groep aan te maken en mede-gastouders te vinden die met dezelfde vragen zitten? Wil je, als de professional die je bent, je expertise gebruiken om opvoedvragen te beantwoorden?

Het is een digitale community voor vraagouders en gastouders, dus voel je vrij en neem gerust een kijkje.

www.gobmare.nl

Volg ons:

https://www.facebook.com/gobmare  

https://www.instagram .com/gobmare

https://www.linkedin.com/company/gastouderbureau-mare