Menu Sluiten

Landelijk Register Kinderopvang

Gemeente en GGD

Als gastouder moet je geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit gaat via jouw gemeente en jouw regionale GGD. Het is een proces waar de gemeente 10 weken over mag doen. Meestal duurt het niet zo lang. Ben je al gastouder en wil je met Mare samenwerken? Dan zal de gemeente je koppelen in het LRK aan Mare. Hier mag de gemeente 6 weken over doen. Maar ook dit gaat meestal veel sneller!

Om je aan te melden bij de gemeente moet het volgende gedaan zijn:

  • Mare heeft een kopie van je diploma, EHBO en ID ontvangen.
  • Jouw contactpersoon is op bezoek geweest en heeft samen met jou een risico-inventarisatie uitgevoerd.
  • Eventuele acties op het actieplan zijn voltooid.
  • Alle personen die in het PRK geregistreerd zouden moeten zijn, zijn geregistreerd.

Zodra wij jou bij de gemeente hebben aangemeld, zal de gemeente de GGD opdracht geven om jouw opvanglocatie te screenen. De toezichthouder van de GGD komt daarvoor bij jou langs en bekijkt de locatie goed, controleert je papieren en stelt je vragen over de documenten uit de gastoudermap.

Wat is een gastoudermap?

Als gastouder moet je een aantal documenten altijd binnen handbereik hebben. Je kan ervoor kiezen om deze documenten uit te printen en overzichtelijk in een map te doen. Je kan er ook voor kiezen om in te loggen in jouw persoonlijke account van Mare. Daar vind je ook alle benodigde documenten. Zorg er voor dat je alles makkelijk weet te vinden. Lees vervolgens alle documenten aandachtig door. Zijn er onduidelijkheden? Dan staat jouw contactpersoon van Mare voor je klaar!

Alles in orde!

Wanneer alles in orde is, zal je een positief inspectierapport krijgen van de GGD. De GGD adviseert de gemeente dan om je op te nemen in het LRK. De gemeente geeft jou vervolgens een LRK nummer. Met dit nummer kunnen de ouders hun kinderopvangtoeslag aanvragen.

NB: sommige gemeentes brengen leges in rekening bij de ouder/gastouder voor de registratieprocedure. Mare gastouderbureau vergoedt deze kosten niet.