Menu Sluiten

Een dag in het leven van een groene gastouder

Geschreven door Petra Bleijleven van gastouderopvang Happy Home

kinderen in bos met de gastouder

De zomervakantie is voorbij en ik start aan mijn 3e jaar als gastouder. Wekelijks komen hier 7 kinderen van 0-4jaar spelen en leren. Ik woon samen met mijn man en 2 kinderen in een rijtjeswoning in de stad. In mijn opvangbeschrijving staat, oog voor de natuur. 1 van de dingen die ik belangrijk vindt in mijn opvang. Maar een groene gastouder zijn in de stad is anders als een gastouder die landelijk woont, in het groen. In deze blog wil ik jullie meenemen is het vormgeven van dit onderwerp in mijn opvang vanuit de stad.

Moestuin

gastkinderen werken in de moestuin

Elk jaar zet ik de 1 x 1 meter moestuinbak neer. Samen met de kinderen zaaien we verschillende zaden in bakjes en kweken we de plantjes in de vensterbank voor. Als ze groot genoeg zijn, zetten we ze over in de bakken buiten. De kinderen vinden het erg leuk en interessant om de plantjes te zien groeien. In de zomer helpen ze graag met oogsten en proeven!

Uitstapjes

uitstapje in bos bij gastouder

Om wat meer van de natuur te kunnen genieten, maken we graag uitstapjes. De kinderboerderij, het duurzaamheidscentrum, bos, buitenspeeltuinen of een lekker stuk fietsen met de bakfiets. Onderweg leggen we een picknickkleed neer op een mooie groene omgeving en picknicken we met elkaar. De kinderen genieten er enorm van.

Knutselen

Het is erg leuk om dingen te zoeken in de natuur, zoals bladeren, kastanjes, eikels, takjes en daarmee te knutselen. Op pinterest kun je ontzettend veel ideeën vinden. Bladeren kun je bijvoorbeeld gebruiken als stempel en met kastanjes maak je mooie dieren!

Dieren

We hebben 2 katten, 2 konijnen en een cavia. De kinderen vinden het erg leuk om te helpen voeren of verschonen en ze te knuffelen. Leerzaam en gezellig!

Spelen

gastouder modderkeuken

In de achtertuin heb ik een modderkeuken staan, waar heerlijk met zand en water gespeeld kan worden. Regelmatig worden er bloemen, gras, takjes, ect toegevoegd aan de “moddersoep”.