Menu Sluiten

Een dag in het leven van een nanny

geschreven door Anke Kroon

Mijn werkdag als nanny/gastouder begint al vroeg. Om 6.15 uur loopt mijn wekker af. Thuis rustig wakker worden met koffie en ontbijt.

Om 7.20 uur stap ik in de auto; ik moet om 8.00 uur in Haarlem zijn (het is 25 minuten rijden). Ik vind het fijn om ruim op tijd te zijn, zodat ik er ook ben als er file is. Ouders moeten tenslotte ook weer op tijd weg kunnen. Om ongeveer 7.50 uur kom ik meestal binnen bij het gezin waar ik werk.

Dan begint mijn werkdag, elke dag is weer anders en heel leuk. Mama is meestal al weg en papa zit aan de ontbijttafel met Olivier (2,5 jaar) en Lucas (11 maanden). Olivier speelt meestal verstoppertje als ik binnenkom en hij doet dan beide handen voor zijn gezicht. Ik roep dan: “Waar is Olivier nou gebleven? Is Olivier weg?” Al snel haalt Olivier dan zijn handen weg en heeft dan de grootste lol. Ik neem het ontbijttafel over van papa, zodat hij nog even snel naar boven kan gaan en dan gaat papa ook de deur uit. Meestal gaat het afscheid nemen heel goed en zwaaien we papa uit, maar soms zijn er ook dikke tranen, maar dat is altijd snel over.

Na het ontbijt ruim ik de tafel af en haal ik even snel een stofzuiger over de vloer. De kinderen gaan heerlijk spelen op de grond met de duplo en de auto’s. Zo rond 8.45 uur is Lucas moe en breng ik hem naar bed. Schone luier aan, slaapzak aan, speen in zijn mond en heerlijk even slapen.

Nu is er even tijd om te knutselen samen met Olivier. Olivier geniet altijd van dit moment samen en kletst volop. Ik zet even heerlijk een bakkie cappuccino en Olivier krijgt een bekertje melkschuim, dit vindt hij zo lekker.

Om half 10 is Lucas weer wakker en gaan we ons klaarmaken om naar het buurthuis te gaan. Elke dinsdag en woensdag is daar een speelochtend voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Vandaag hebben wij gepland om daar naartoe te gaan. Lucas in de wandelwagen en Olivier op zijn loopfiets. Het is ongeveer 6 minuten lopen. Om 9.55 uur zijn we er. Er zijn al heel veel kinderen, baby’s, mama’s, papa’s en oma’s. Er ligt overal speelgoed en er wordt heerlijk gespeeld. Olivier en Lucas doen ook meteen heel gezellig mee.

Na een tijdje spelen is er een fruitmomentje. Ook wordt er een verhaaltje voorgelezen tijdens het fruiteten. En als afsluiting zingen we liedjes en dansen we met elkaar. Dan is het weer tijd om naar huis te gaan. We spelen nog heel even in de speeltuin in de buurt en dan is het echt tijd om naar huis te gaan.

Thuis gaan we de tafel dekken en een broodje eten. Olivier krijgt eerst een broodje met kaas of worst en daarna mag hij kiezen. Vandaag wordt dat een broodje jam en een broodje pindakaas. Olivier is een grote eter; hij eet 3 sneetjes brood en daarna nog een bekertje melk. Lucas eet 1 broodje met pindakaas en daarna een flesje melk. En dan is het bedtijd voor beide jongens.

Als beide jongens slapen, bereid ik alvast het avondeten voor. En dan even een rustmomentje voor mezelf. Bakkie cappuccino en even heerlijk in het zonnetje zitten in de achtertuin.

Na ongeveer 1,5 uur hoor ik Lucas kletsen. Even heerlijk samen knuffelen op de bank nu zijn grote broer nog slaapt. Kort daarna hoor ik Olivier roepen: “Anke, ik ben wakker.” Lucas even in de box en dan ga ik naar Olivier toe. Olivier heeft altijd van alles te kletsen, heel gezellig. Dan hebben we even een fruit- en drinkmomentje en daarna een soepstengel of rozijntjes. En dan gaan we weer even op pad richting de speeltuin (5 minuten lopen). Olivier wil heel graag schommelen en ik duw hem hoger en hoger, hij vindt het geweldig. Lucas vindt het prachtig om daar naar te kijken en ook naar de andere kinderen in de speeltuin.

Na een tijdje wil Olivier naar huis. We gaan nog even bellenblazen in de tuin. Olivier vindt dat nog wel moeilijk, maar na een paar keer oefenen lukt het wel. We kijken naar de kleuren van de bellen; als de zon erop schijnt, zien ze er prachtig uit, en Olivier probeert de bellen te vangen.

En dan is het tijd om te eten te koken. De jongens spelen met de duplo en de autogarage. Als de ovenschotel in de oven staat, hebben we even tijd om een boekje te lezen. Om 17.15 uur ga ik eten met de jongens. Lucas en Olivier zijn beide goede eters, maar Olivier eet bij zijn papa en mama wel wat minder de laatste tijd. Daarom is het wel fijn als ik dan al met de jongens heb gegeten voordat beide ouders thuis zijn. Na het eten ruim ik de boel op en hebben we nog heel even tijd om een spelletje te spelen en te zingen.

Om 18.00 uur is een van de ouders thuis en ga ik naar huis. De kinderen zijn heel blij als de ouders weer thuis zijn, en we praten nog even kort de dag door. Dan ga ik naar huis; mijn werkdag zit erop. Ik rij met een goed gevoel weer naar huis na een hele gezellige dag werken.

Foto’s zijn stockfoto’s met dank aan Victoria_Regen