Menu Sluiten

Corona in Nederland

Wij volgen Mare-breed de adviezen van de RIVM en de GGD en de overheid. Vandaag heeft er een persconferentie plaatsgevonden van onze minister-president. Die gaf aan dat de aangescherpte maatregelen die al golden voor Noord-Brabant worden uitgebreid naar het hele land.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert nu iedereen bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verklein je de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. Bel je huisarts alleen als je klachten verergeren.

Premier Rutte ziet geen reden om scholen en de kinderopvang te sluiten. Onder kinderen zijn er tot nu toe weinig besmettingen en kinderen zijn minder vatbaar en verwacht met deze maatregelen verspreiding van het Corona-virus te kunnen voorkomen.

Hiermee dus ook een dringend verzoek voor gastouders en vraagouders.

 • Vang geen kinderen op als jij of één je huisgenoten verkouden of ziek is of koorts heeft
 • Vang geen zieke of verkouden kinderen op
 • Nodig geen zieke of verkouden mensen uit
 • Breng je kind niet zelf naar de opvang als jij ziek of verkouden bent of koorts hebt
 • Breng zieke en snuffende kinderen niet naar de opvang, ook al ogen ze niet ziek
 • Blijf weg bij ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, bezoek deze niet.
 • Vang geen kinderen op als jij of één je huisgenoten verkouden of ziek is of koorts heeft
 • Ben je verkouden en heb je een afspraak met toezichthouder of bemiddelingsmedewerker. Denk ook aan hen en bel die afspraak dan af. Onze bemiddelingsmedewerkers komen alleen maar langs als ze niet ziek, grieperig of verkouden zijn

Que hygiënemaatregelen zijn de adviezen ongewijzigd.

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Geef geen handen.

Doorbetaling

Gastouders bepalen zelf of ze bij ziekte kind doorbetaald worden en dat staat los van RIVM. Gastouders aan huis die werken onder de dienstverlening aan huisregeling hebben zelf ook recht op doorbetaling bij ziekte. Ook dat is in deze situatie niet anders. Deze afspraken zijn opgenomen in een opvangcontract tussen ouders en gastouders. Vaak is het dat als kind niet kan komen wegens ziekte of anderszins dat er doorbetaling plaatsvindt. Dus dat is in dit geval niet anders dan normaal. Vanuit de overheid is er nu het advies dat in Nederland kinderen met verkoudheidsklachten niet naar de opvang mogen.
Gastouders mogen (moeten) een kind weigeren als opvang niet verantwoord is. Dus als ouders een opvangcontract hebben getekend dat er bij afwezigheid/ziekte kind recht op doorbetaling is, geldt dat ook in deze situatie.

Noord-Brabant

Het is mogelijk dat er additionele maatregelen gaan komen voor de provincie Noord-Brabant. Hier informeren wij gastouders en ouders dan separaat over.
Mocht de situatie veranderen informeren wij jullie zo snel mogelijk. Wij kunnen ons voorstellen dat deze situatie veel vragen oproept of angst. Bij zorgen, vragen of een luisterend oor staan alle medewerkers voor u klaar, bel ons gerust. Wij staan voor jullie klaar