Menu Sluiten

Corona-virus in Nederland

Informatie van Mare Gastouderbureau en veelgestelde vragen

Zoals jullie weten, is er sinds december vorig jaar een uitbraak van het coronavirus. Met dit bericht willen wij jullie informeren over ons handelen rond het coronavirus. Wij verwachten van de bij ons aangesloten gastouders dat ze deze informatie goed tot zich nemen

Omdat het verloop van het coronavirus onvoorspelbaar is, volgen wij als gastourbureau de instructies van de GGD en het RIVM. Dit verwachten wij ook van alle bij ons aangesloten gastouders.

Op dit moment (maandag 2 maart 2020) is er geen aanleiding voor aanvullende actie. Wel zijn er enkele voorzorgsmaatregelen nodig. Deze worden hieronder toegelicht.

Het virus komt met name voor in China, maar verspreidt zich momenteel ook naar andere landen zoals Singapore, Zuid-Korea, Iran, Noord-Italië en is nu ook in Nederland aangetroffen. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts (meer dan 38 graden) en luchtwegklachten.

Het Nederlandse beleid is, dat mensen die niet ziek zijn en mensen die gezond terugkeren uit gebieden waar het coronavirus is, niet in quarantaine of isolatie hoeven. Tot dusver bij ons bekend kunnen alle bij ons aangesloten gastouders en medewerkers gewoon aan het werk. Dit geldt ook voor kinderen; zij kunnen gewoon naar de gastouder.

Belangrijk is dat we samen alert zijn op het optreden van gezondheidsklachten. Als iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten), moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts, de gastouder en het gastouderbureau.

Twijfel je of je kind naar de gastouder kan gaan of twijfel je of je een gastkind moet opvangen? De medewerkers van Mare Gastouderbureau staan te allen tijde voor jullie klaar

Mail of bel dan je bemiddelingsmedewerker voor een luisterend oor en advies

Veelgestelde vragen over coronavirus en de gastouderopvang

Moeten gastouders hun deuren sluiten?

Nee, dat moet niet. Als een besmetting geconstateerd wordt, dan informeert de lokale GGD over de consequenties en de te nemen maatregelen voor die specifieke plaats of regio.

Kunnen mijn kinderen naar de gast als ze op wintersportvakantie zijn geweest?

Kinderen kunnen gewoon naar de kinderopvang/gastouder. Als een kind ziek is, handel dan zoals u gewoonlijk doet. Kinderen in Nederland die verkouden of grieperig zijn, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent in besmette gebieden zoals bepaalde gemeenten in Noord-Italië zijn geweest.

Voor de meest recente lijst van besmettingsgebieden verwijzen wij naar de website van het RIVM. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of verkouden zijn. Neem contact op met de huisarts, als u zich zorgen maakt of kijk op de pagina Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19) van het RIVM voor vragen over je gezondheid. Als iemand zich met ziekteverschijnselen bij een arts meldt, en de arts denkt dat een patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking.

Moet ik als gastouder aparte voorzorgsmaatregelen voor baby’s nemen? Zo ja, welke?

Voor baby’s hoeft u geen aparte maatregelen te nemen.

Wat kan ik als gastouder doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Waar kan ik als gastouder/ouder met vragen over het Coronavirus terecht?

U kunt actuele informatie vinden op de website van het RIVM. Met vragen kunt u ook terecht bij uw regionale GGD.  

Ik werk op een kinderopvang/ben gastouder. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen om besmetting te voorkomen bij kinderen en mezelf?

Neem de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen. Zorg dat de kinderen en jijzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek. Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes.

Mijn kind gaat naar een gastouder. Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?

Nee, je kind kan gewoon naar de gastouder. Er zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig. Het Is belangrijk om de standaardmaatregelen die hier boven staan op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven.