Menu Sluiten

Thema’s

Als gastouder van Mare gastouderbureau heb je toegang tot verschillende online thema’s met leuke activiteiten voor jou en je gastkinderen. Mare zet regelmatig een nieuw thema online.

Werken met een thema houdt in dat je een onderwerp kiest en daar gedurende een aantal weken aandacht aan besteedt door activiteiten aan te bieden die te maken hebben met dit onderwerp.

Bij ieder thema stellen wij woordkaarten beschikbaar en daaromheen hebben wij allerlei activiteiten. Woordkaarten zijn heel erg geschikt om een thema in te leiden Kinderen breiden met deze kaarten hun woordenschat uit en onthouden deze nieuwe woorden ook makkelijker. ( Afbeelding: Doenkids )

Werken met een thema is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam:

  1. Door te werken met een thema dat kinderen interessant vinden en aansluit op hun belevingswereld, krijgen zij spelenderwijs meer inzicht in de wereld om zich heen.
  2. Een herkenbaar onderwerp motiveert de kinderen om mee te doen, denken en praten. Bijna ieder kind is weleens op de kinderboerderij geweest of heeft eens een keer een brandweerauto zien rijden. Zo komen de verhalen en ideeën snel los.
  3. Een thema is een leuke manier om de ouders bij je opvang te betrekken. Hebben zij misschien boeken, spelletjes of voorwerpen die met het thema te maken hebben, of heeft hun werk iets met het thema te maken en mogen de kinderen een keertje komen kijken?
  4. Door het thema ter afsluiting op een leuke manier met de kinderen te presenteren, kan je de ouders laten zien waar jullie de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest.
  5. Binnen een thema is er aandacht voor de verschillende ontwikkelingsgebieden. Door boekjes voor te lezen die met het thema te maken hebben, stimuleer je bijvoorbeeld de taalvaardigheid bij de kinderen. Activiteiten waarvoor samenwerking nodig is, zoals het bedenken van een toneelstukje, bevorderen de sociaal-emotionele ontwikkeling.
  6. Een thema is een handig hulpmiddel om invulling aan je dagrooster te geven en inspiratie voor nieuwe activiteiten op te doen. Je kan daarvoor een kant-en-klaar thema gebruiken, zoals de thema’s die Mare heeft ontwikkeld, maar je kan ook zelf een thema bedenken en samenstellen. Voor je het weet heb je een map vol ideeën!

Mare gastouderbureau heeft een abonnement op DoenKids en heeft daarmee toegang tot duizenden activiteiten en voegt ook regelmatig eigen activiteiten toe.