Menu Sluiten

Renske

Van Renske

Voorlezen is leuk en belangrijk

10 oktober 2019 in Niet gecategoriseerd

Afgelopen dinsdag, 8 oktober, was het dan eindelijk zover. Onze workhop voorlezen. Dit was een waardevolle avond, want voorlezen is leuk en belangrijk. Onze workshop vond plaats in de Toverlantaarn te Leeuwarden, de leukste kinderboekenwinkel van Friesland (misschien wel van heel Nederland). Het was een leuke, informatieve, maar vooral ook gezellige avond, midden in de kinderboekenweek. Een prima moment om ons met voorlezen bezig te houden.

Ontvangst

We werden warm welkom geheten door 2 enthousiaste medewerkers van de Toverlantaarn met koffie, thee en wat lekkers. We hadden een leuk groepje van gastouders en vraagouders rond een tafel in de gezellig ingerichte winkel. Iedereen die hier al eens geweest is weet het al, iedereen die denkt de Toverlantaarn, nee nooit van gehoord moet zeker langs gaan.

De winkel

Op het moment dat je binnen stapt voel je je als een kind in een snoepwinkel en oh wat wordt je er hebberig van. Voorlezen is leuk en belangrijk, dus dan kopen we graag de winkel leeg. Naast de mooi ingerichte kasten met verschillende boeken voor alle leeftijden, zijn er ook gezellige sneuphoekjes voor jong en oud. Ook is er een verscheidenheid aan speelgoed voor verschillende leeftijden.

De medewerkers zijn ook allemaal zeer enthousiast en nooit te beroerd om je te helpen of mee te denken over een goed boek welke goed bij jou of jouw kind past.

Voordelen van voorlezen

Want voorlezen is leuk en belangrijk en heeft een hoop voordelen. Zo vertelde een medewerkster dan ook enthousiast waarom voorlezen zo goed is voor de ontwikkeling van kinderen, vanaf welke leeftijd je al kan voorlezen (ja dit kan al vanaf de geboorte of zelfs als de baby nog in de buik zit) En waarom vinden kinderen het oh zo fijn vinden om dat boek wel 35 keer of vaker te lezen? En terwijl het soms lijkt alsof het kind helemaal niet luistert, luistert het juist heel goed luistert en neemt alles in zich op.

Verschillende boeken

Er werden verschillende boeken getoond. Boeken voor de allerkleinsten, informatieve boeken voor kinderen die wat minder van lezen houden maar wel graag informatie binnen krijgen met plaatjes en uitleg, de welbekende “zoek” boeken.

En ook de boeken met een thema kwamen aan bod. Deze kan je in een blije tijd goed gebruiken, maar ook tijdens moeilijke en verdrietige periodes zijn themaboeken een uitkomst. En natuurlijk konden de interactieve boeken deze avond niet ontbreken, het boek met de flapjes, schuifjes en een zaklantaarn om dingen te ontdekken.

En dan nog de winkel leeg kopen

Nadat ons hoofd vol zat met verschillende weetjes werden we los gelaten in de winkel en mocht iedereen lekker rond kijken tussen al dat moois. Zo leuk om dan te zien hoe iedereen welbewust op zoek gaat naar een boek(en) dat past bij hen in de opvang of bij hen thuis voor de eigen kinderen en ook heel belangrijk een boek dat bij hen zelf past.

Want wat wel als allerbelangrijkste naar voren kwam tijdens deze avond, neem de tijd bij het voorlezen en kies een boek wat je zelf ook leuk vindt, anders kun je net zo goed niet voorlezen.

Van Renske

Symposium risicovol spel

Met een beetje risico komen ze er wel / Risicovol spel in de kinderopvang

26 september 2019 in Niet gecategoriseerd

“Met een beetje risico komen ze er wel.” is de nieuwe slogan van veiligheid.nl op dit moment. En gaat over het belang van risicovol spel in de kinderopvang.

Maar welk risico is nou aanvaardbaar en welke absoluut niet? Dat is toch op dit moment wel de grote vraag binnen de hele kinderopvang.

Risicovol spel in de kinderopvang

Dit bleek ook op woensdagavond in het mooie gebouw van de GGD in Assen waar het symposium “risicovol spel in de kinderopvang” werd gehouden en waar ik aanwezig was samen met gastouders, bemiddelingsmedewerkers van verschillende gastouderbureaus en pedagogisch medewerkers binnen de kinderopvang.

Het gevoel bij vele van ons speelt dat alles in het beleid beschreven moet staan. “Hoe hoog mag een kind klimmen?” , “welk materiaal mogen ze mee spelen?” “welk materiaal is gevaarlijk en waarom?” en “mogen de kinderen wel buiten zicht spelen als ze wat ouder zijn?”

Risicovol spel in de kinderopvang
“vindt de GGD dit wel goed?”

Vindt de GGD dit wel goed?

Het voelt als onmogelijk aan om dit alles te omschrijven in je pedagogisch beleid van jouw opvang en zo worden kinderen steeds meer beknot in hun spel, want … “vindt de GGD dit wel goed?”

Na verschillende voorbeelden, discussies en leuke filmpjes kwamen we er samen uit. De conclusie was dat het heel verschillend is met welk kind je te maken hebt, welke leeftijd het kind heeft en welke vaardigheden het al beheerst en welke nog niet.

En het maakt uit welke volwassene er bij is op dat moment.

Wanneer mag het wel?

En wat blijkt nou? Dat er eigenlijk veel mag en kan als je maar goed kijkt naar het kind. Een kind is zelf heel goed in zijn eigen grenzen aangeven, dus laat hem die grens ook vinden onder begeleiding van jou.

En waar stimuleren mag, dwing een kind nooit hoger te klimmen in die boom dan dat hij zelf wil.

Daarnaast is het goed om te kijken naar hoe groot het risico is en hoe groot het gevolg is. En zoals een van de GGD-medewerkers die avond zegt “Zolang het gevolg niet groot is kan er dus veel binnen de opvang”

Dus heb je nou de GGD een keer op bezoek en is er een twijfelgeval over een bepaald risico, ga dan zeker het gesprek aan. Want het zijn ook gewoon maar mensen, net als wij allemaal!