Menu Sluiten

Met een beetje risico komen ze er wel / Risicovol spel in de kinderopvang

“Met een beetje risico komen ze er wel.” is de nieuwe slogan van veiligheid.nl op dit moment. En gaat over het belang van risicovol spel in de kinderopvang.

Maar welk risico is nou aanvaardbaar en welke absoluut niet? Dat is toch op dit moment wel de grote vraag binnen de hele kinderopvang.

Risicovol spel in de kinderopvang

Dit bleek ook op woensdagavond in het mooie gebouw van de GGD in Assen waar het symposium “risicovol spel in de kinderopvang” werd gehouden en waar ik aanwezig was samen met gastouders, bemiddelingsmedewerkers van verschillende gastouderbureaus en pedagogisch medewerkers binnen de kinderopvang.

Het gevoel bij vele van ons speelt dat alles in het beleid beschreven moet staan. “Hoe hoog mag een kind klimmen?” , “welk materiaal mogen ze mee spelen?” “welk materiaal is gevaarlijk en waarom?” en “mogen de kinderen wel buiten zicht spelen als ze wat ouder zijn?”

Risicovol spel in de kinderopvang
“vindt de GGD dit wel goed?”

Vindt de GGD dit wel goed?

Het voelt als onmogelijk aan om dit alles te omschrijven in je pedagogisch beleid van jouw opvang en zo worden kinderen steeds meer beknot in hun spel, want … “vindt de GGD dit wel goed?”

Na verschillende voorbeelden, discussies en leuke filmpjes kwamen we er samen uit. De conclusie was dat het heel verschillend is met welk kind je te maken hebt, welke leeftijd het kind heeft en welke vaardigheden het al beheerst en welke nog niet.

En het maakt uit welke volwassene er bij is op dat moment.

Wanneer mag het wel?

En wat blijkt nou? Dat er eigenlijk veel mag en kan als je maar goed kijkt naar het kind. Een kind is zelf heel goed in zijn eigen grenzen aangeven, dus laat hem die grens ook vinden onder begeleiding van jou.

En waar stimuleren mag, dwing een kind nooit hoger te klimmen in die boom dan dat hij zelf wil.

Daarnaast is het goed om te kijken naar hoe groot het risico is en hoe groot het gevolg is. En zoals een van de GGD-medewerkers die avond zegt “Zolang het gevolg niet groot is kan er dus veel binnen de opvang”

Dus heb je nou de GGD een keer op bezoek en is er een twijfelgeval over een bepaald risico, ga dan zeker het gesprek aan. Want het zijn ook gewoon maar mensen, net als wij allemaal!