Menu Sluiten

Wat is een gastouder?

Wat is een gastouder? Alles over een gastouder!

Wat is een gastouder nu precies en wat doet een gastouder? Een vraag die vaak voorbij komt op het internet en daar gaan wij in dit artikel alles over vertellen.

Toch gek in onze ogen waarom dit begrip minder bekend is dan bijvoorbeeld het begrip kinderopvang terwijl er in de jaren 70 juist meer kinderen bij een gastouder werden ondergebracht dan bij een kinderopvang. Waarom dit zo is, gaan wij allemaal behandelen en we gaan je alles leren over een gastouder en wat zij doen.

Klik het kinderzitje en de riemen vast, daar gaan we! 


Inhoudsopgave

  1. Wat is een gastouder?
  2. Wat doet een gastouder?
  3. Verschil gastouder aan huis en oppas
  4. Wat is het verschil tussen een gastouder en een kinderdagverblijf?
  5. Voor- en nadelen van een gastouder
  6. Wat kost een gastouder?
  7. Waar vind je een gastouder?
  8. Waar moet je opletten bij het zoeken naar  een goede gastouder?


Wat is een gastouder?

Een gastouder doet aan kleinschalige kinderopvang in huiselijke sfeer. Dit kan opvang bij de gastouder thuis zijn, of opvang bij de ouders thuis. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen opvangen, waarvan 5 van onder de 4 jaar, 4 van onder de 2 jaar en 2 van onder de 1 jaar. (eigen kinderen jonger dan 10 worden ook meegerekend). Vriendjes of vriendinnetjes t/m 12 jaar van de eigen kinderen van de gastouder tellen ook mee.

Kind maakt muziek met gastouder


Wat doet een gastouder?

Een gastouder vangt kinderen op in zijn of haar eigen gezin of bij de ouders thuis. Een gastouder is een gediplomeerde pedagogisch professional die kinderen verzorgt, de ontwikkeling van kinderen stimuleert en aanvoelt wat de kinderen nodig hebben en daar in bijstuurt waar nodig. Een gastouder doet dan ook alles wat de ouder zelf zou doen. Een gastouder houdt zich aan de vier pedagogische basisdoelen van Marianne Riksen Walraven

vier pedagogische basisdoelen van Marianne Riksen Walraven
De vier pedagogische basisdoelen van Marianne Riksen Walraven


Verschil gastouder aan huis en oppas

Wat fijn is aan een gastouder aan huis, is dat deze kan helpen in het huishouden en bijvoorbeeld de vaatwasser zou kunnen uitruimen. Daarnaast zijn er drie belangrijke dingen waar gastouder aan moet voldoen en die een oppas niet hoeft te hebben. 

  1. Een diploma van de lijst van de overheid zoals bijvoorbeeld verpleegkunde of Pabo. 
  2. Een gastouder moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben.
  3. Een gastouder moet een EHBO-certificaat hebben. 

Omdat een gastouder bij jou thuis werkt, wordt je huis gezien als een officiële opvanglocatie en deze moet daarom voldoen aan bepaalde eisen zoals:

  • Er moet een brandmelder aanwezig zijn.
  • Veilige werkomgeving voor zowel kind als gastouder. 
Knutselende kinderen bij een gastouder
Knutselende kinderen bij een gastouder


Wat is het verschil tussen een gastouder en een kinderdagverblijf?

Gastouderopvang:
Een gastouderopvang biedt een kleinschalige vorm van opvang in kleine groepjes. Daardoor hebben kinderen minder last van te veel prikkels en is er meer individuele aandacht voor je kind. Vooral voor baby’s is een gastouder vaak een betere oplossing dan een kinderdagverblijf.Een gastouder is vaak goedkoper dan een kinderdagverblijf en je hebt ook recht op kinderopvangtoeslag. Vaak neem je bij een kinderdagverblijf ook een dagdeel af terwijl de gastouder per uur wordt betaald.

Vaak zijn gastouders flexibeler dan een kinderdagverblijf. Afhankelijk van de gastouder kan er ook in de avonden of weekenden worden opgevangen. Daarnaast zijn gastouders ook vaak flexibeler als je bijvoorbeeld te laat bent bij het ophalen. Waarbij het, in tegenstelling tot een kinderdagverblijf, zelfs kan uitlopen tot een boete.

Kinderdagverblijf:
Een kinderopvang is daar in tegen opvang in grotere groepen voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Doordat de groepen groter zijn, komt je kind meer in contact met zowel volwassenen als kinderen en zijn er meerdere leidsters aanwezig op de groep.

De groepsgrootte kan variëren, maar heeft wel een maximum van 16 kinderen en is daarom ook een goede voorbereiding op school. Daarnaast ligt het uurtarief hoger en er is minder flexibiliteit. Er is wel makkelijker vervanging op de groep, maar dat geeft dan ook wel weer wisselende gezichten van de leidsters van de groep.

Spelende kinderen met een gastouder


Voor- en nadelen van een gastouder

Voordelen:

  • Veel individuele aandacht voor het kind
  • Ouders kiezen zelf hun gastouder en hebben dus de keuze om een gastouder te kiezen waarmee zij een klik hebben
  • Kleine groepen.
  • Minder prikkels en een vaste omgeving
  • Professionele kinderopvang gecontroleerd door kundige medewerkers van Mare Gastouderbureau
  • Het is over het algemeen goedkoper, 
  • Het is flexibeler
  • Opvang op maat

Nadelen:

  • Continuïteit, als de gastouder ziek is heb je geen opvang
  • Sociale controle, een gastouder is alleen met de kinderen. 
  • Minder speelkameraadjes wegens kleinere  groepen


Wat kost een gastouder?

Gastouders die in eigen huis opvangen, bepalen zelf hun uurtarief. Gangbaar is een tarief van tussen de € 5,50 en € 6,75 per kind per uur, maar sommige gastouders hanteren een hoger uurtarief op basis van bijvoorbeeld hun opleidingsniveau en werkervaring, de ligging en omvang van de opvanglocatie of het bieden van extra diensten, zoals een ontwikkelingsstimuleringsprogramma. Een gastouder die bij je thuis werkt, heeft recht op minimaal het landelijke minimumloon. Past de gastouder niet meer dan drie dagen per week op, dan valt dit onder de Regeling dienstverlening aan huis. Door deze regeling kan je de gastouder in dienst nemen zonder werkgeverslasten; dit houdt onder andere in dat je geen loonheffingen hoeft af te dragen en geen ontslagvergunning nodig hebt om het contract te beëindigen. Wel heeft de gastouder recht op een aantal zaken, zoals doorbetaling tijdens ziekte en vakanties.

Gastouder geeft schoolles aan huis


Waar vind je een gastouder?

Mare gastouderbureau kan je helpen om een geschikte gastouder te vinden. De bemiddelingsmedewerker van de regio kan ouders in contact brengen met een van de ruim 900 gastouders die bij Mare ingeschreven staan.

Maar je kunt ook aan andere ouders in je omgeving vragen of zij een goede gastouder weten. Er zijn ook online websites met databases met gastouders die plek hebben.  


Waar moet je opletten bij een goede gastouder?

Bedenk van tevoren goed welke wensen en eisen je aan de gastouder stelt. Mag de gastouder huisdieren hebben? Wie wonen er allemaal bij de gastouder en zijn die ook thuis op het moment van de opvang? Gaan ze vaak naar buiten? Wat zijn de brengtijden? Vraag naar hoe het dagritme van de gastouder eruit ziet en vraag of ze een pedagogisch werkplan heeft waarin zij haar visie op de opvang beschrijft. Vraag altijd om referenties en bel het gastouderbureau waar ze is aangesloten. Een geregistreerde gastouder heeft altijd een EHBO-certificaat en is geregistreerd in het personenregister.

kind maakt foto met speelgoed camera