Menu Sluiten

Gastouder en vraagouder aan het woord

Even voorstellen …. Yvonne van der Jagt


Kortom, voor mij niks anders meer

Ik ben Yvonne en ben 34 jaar, samen met m’n man en onze kindjes wonen we in het gezellige dorpje Langeraar.

Sinds 1 oktober 2016 ben ik gastouder en vang ik kindjes op bij ons thuis in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Ik werk 3 dagen in de week en dit is ideaal te combineren met ons jonge gezin.

Na het behalen van mijn verpleegkundige diploma ben ik 5 jaar werkzaam geweest op de longafdeling in een ziekenhuis.

Het zorgen voor/werken met kindjes heb ik altijd al leuk gevonden.

Toen ik aan het solliciteren was voor een medisch kinderdagverblijf kreeg ik de tip om eerst ervaring op te gaan doen bij een algemeen kinderdagverblijf.

Gelijk aan de slag gegaan met dit advies en al binnen korte tijd had ik een nieuwe baan op een kinderdagverblijf.

Hier ben ik achteraf 5 jaar gebleven, omdat in de tussentijd de “crisis” om de hoek kwam kijken en er dus geen vacatures meer te vinden waren.

Toen kwamen ondertussen ook onze eigen jongens en de overstap leek me dan de ideale “oplossing”.

Ik kan op deze manier voor onze jongens zorgen en in ons eigen huis ook nog andere kindjes opvangen en ik kan je zeggen, ik vind het héérlijk!

Er is altijd gezelligheid, roering en veel tijd om alle aandacht te hebben voor ieder kindje individueel.

Natuurlijk is het ook wel eens “lastig” dat je geen collega heb om iets mee te overleggen, maar gelukkig is daar dan Lisette, mijn bemiddelingsmedewerker van Mare.

Tijdens de opvangdagen proberen we er elke dag iets leuks van te maken en we kijken per dag ook wat we die dag willen en gaan doen.

 Ik vind het erg leuk om met de kindjes dingen te leren, bijv. over het proces van rups naar vlinder, van kikkerdril naar kikker en noem maar op.

Maar ook lekker gek doen, verven met je voeten, discofeestjes en buiten spelen hoort er zeker bij!

Kortom, voor mij niks anders meer!

Familie van der Hoorn

Kortom wij hopen nog vele jaren gebruik te mogen maken van “BIJdehandjes”

Toen wij ons 1e kindje verwachtten in september 2016, ging de zoektocht naar een kinderdagverblijf en/of gastouder van start.

Yvonne maakte toen bekend dat zij voor zichzelf ging starten, en de keuze was  snel gemaakt.

Inmiddels hebben wij 2 kinderen, Lieke (3 jaar) en Lars (8,5 maand) en zij gaan beiden op maandag en dinsdag de gehele dag naar “BIJdehandjes”

Enorm fijn is dat de opvang open gaat voordat mijn eigen dienst in de zorg begint, Yvonne woont en werkt bij ons om de hoek dus qua afstand echt een luxe.

De kids gaan altijd met veel plezier naar “BIJdehandjes” want bij Yvonne is er zoveel te beleven en te spelen! Vanwege de kleinschaligheid kent ze de kinderen door en door, soms net iets te goed… Lieke vertelt dan ook precies wie wat heeft gedaan, of  wat iemand heeft misdaan 😉

Wat wij belangrijk vinden in deze beginperiode van een kinderleven is stabiliteit. Eén vast gezicht, en één aanspreekpunt. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor ons als ouders.

Dat is tegelijkertijd ook kwetsbaar, tijdens ziekte en/of vakantie moeten andere hulplijnen ingezet worden.

Tijdens het zwangerschapsverlof van Yvonne  in 2019 hebben wij samen met een ander gezin, de opvang onderling geregeld en werkdagen kunnen verschuiven, zodat wij elkaars kind konden opvangen. Heel fijn, en ook gezellig dat de kinderen toch nog 2 dagen konden samenspelen.

Maar als ik zie hoe makkelijk die overgang van thuis naar Yvonne gaat, dan ga ik aan het werk met een gerust gevoel. Ik weet dat ze in zeer goede handen zijn.

Als er 1 niet helemaal in zijn of haar hum zit , of niet fit is, gelijk een app. en zo nodig telefonisch contact om even te overleggen wat verstandig is , eerder ophalen of alvast een HA bezoek aanvragen?

Behalve stabiliteit vinden wij ook de klik belangrijk, eigenlijk wisten we dat het tussen ons als ouders goed zou zitten, Maar tussen gastouder en kind is dit altijd maar afwachten en ook dat zit goed.

Yvonne is dan ook nog eens een vriendin, dus na de opvang nog even bijpraten en de nieuwtjes doornemen, maakt dat het soms nog wel even duurt voordat we richting huis gaan, maar wel heel gezellig.

We hebben een open communicatie met Yvonne, op een respectvolle manier kunnen we tegen elkaar zeggen wat beter of anders kan. Ook delen we de gezellige en uitdagende aspecten van het opvoeden!

Yvonne is zeer actief met de kinderen, maar ook voor ons als ouders had zij zelfs een Kinder EHBO avond georganiseerd. Met alle vraagouders, een gezellige maar vooral zeer leerzame avond.

Kortom wij hopen nog vele jaren gebruik te mogen maken van “BIJdehandjes”