Menu Sluiten

Bijen voor peuters, een gastles

Een lesje over honing van de bij

Vorige week werd ik door een oud collega benaderd. Zij hadden als thema voor hun peuters van 2 1/2 – 4 jaar de bijen. Logisch dat ze dan bij mij uitkomen, want ik ben imker. Een gastles bijen voor peuters. Dat is een uitdaging!

bijen voor peuters
Spannend een doos “wat zit daar nou in”

Jij hebt bijtjes op je trui!

Nou is deze leeftijdsgroep wel even wat anders. Maar als je het gewoon doet, dan weet je wat het doet met de kinderen. Ik kwam binnen met mijn bijen t shirt aan en direct kwam er reactie. “jij hebt bijtjes op je trui”. Die moesten eerst bewonderd worden en ondertussen zette ik een kleine kast op tafel. Natuurlijk geen bijenkast met echte bijen, maar foto’s van hoe het er in de kast uitziet.

bijen voor peuters
Dat ziet er wel een beetje eng uit

Dat is wel erg spannend

Maar bijtjes kunnen steken, wat kan ik daar aan doen?? Ik trek m’n bijenpak aan en vraag of het zo goed is. “Nee, je handen “roepen de kinderen en ik doe m’n handschoenen aan. Toen nog de hoed met het gaas, dat ziet er wel een beetje eng uit, dus voorzichtig opbouwen was niet verkeerd.

Nou ben ik ook een imker
Nou ben ik ook een imker
bijen voor peuters
Gastles bijen voor peuters

Nu ben ik ook een imker

De kinderen die dat durfden, mochten ook een bijenpakje aan trekken inclusief de hoed. Dat vonden de meesten wel heel erg leuk. Daarna laat ik een echt raat zien met honing erin. Daar zomaar je vinger insteken om de honing te proeven, dat was wel een beetje raar.

bijen voor peuters
honing zit toch in een potje?

Mmm, smullen maar

Gelukkig had ik ook een pot honing meegenomen en daar konden de kinderen heerlijk uit snoepen.

bijen voor peuters
mmm, lekker

En zingen maar …

Op Youtube staat een liedje: zoem, zoem, zoem, de bij vliegt naar de bloem. Die zingen we met elkaar.

Wat leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen waren. Je kon merken dat ze er al mee bezig waren geweest en dit was voor hen de kers op de taart. Ik mocht de honing wel achterlaten, die was wel lekker op een cracker. we hebben met z’n allen genoten van de bijenwereld.

Ben jij op zoek naar een leuke activiteit over bijen. Mare zet regelmatig thema’s klaar. In onze digitale bibliotheek voor gastouders hebben wij een groot aantal activiteiten over de bij.

Laat een reactie achter