Menu Sluiten

Aapjesdag

#gobmare15jaar
#dagvandegastouder
Een bijzondere dag in dierenpark Amersfoort waar we genoten van een feestelijke en zonnige studiedag . Apengedrag versus mensengedrag…
Welke leering ik daaruit oa heb getrokken?
Apen houden van duidelijkheid en transperantie. Zó zijn de sociale regels hier. Gedraag je daar niet naar dan word je publiekelijk tot de orde geroepen. Héél publiekelijk ,met zoveel ophef en machtsvertoon of gekrijs.. dat het voor de héle groep direct héél duidelijk is wié, wát gedaan heeft én wat de consequenties daarvan zijn.
Én dat apen héél politiek correcte doorgroeimogelijkheden hebben ontwikkeld.
Datbmet een workshop ” vlooien ” veel stres en problemen de wereld uit zouden zijn..
Kinder gedrag ( aap of kind) is niets anders dan leren en ontwikkelen ( ja, ook ongewenst en ” pest” gedrag)
En apen hebben veel meer ” leercapaciteiten” in hun hersenen ,maar wat niet nodig is om te overleven, is niet nodig om te leren.
zouden wij onze hersenen wellicht veel te veel uitrekken en vullen met…..
Iets om over na te denken..
Ook een interesante tekst: het is niet de sterkste of meest intelligente van de soort die overleefd, maar diegene die zich het meest kan aanpassen.
Dat geld voor apen, dat geld voor mensen, dat moeten kinderen in deze wereld enorm snel leren….
En ook als gastouder ” als bijzondere soort op zich” is het goed om stil te staan of we mee willen bewegen met alle ontwikkelingen in de gastouderopvang, de professionalisering, kennis over het hoé aanbieden van ontwikkelingsgericht ( cognitief, sociaal, emotioneel, kunstzinnig) activiteiten. Hoe voldoende sensitief responsief te werken, kennis over de diverse (ontwikkelings of sociale) problematiek.. zoals vandaag ook een training over TOS ( taalontwikkelings stoornis) enz enz… of willen we ” de oppas,” blijven??
Ik weet dat ik géén ” oppas” ben, maar ik voel me best wel een beetje verwant met het sociale gedrag van de apen….
Het was een mooie dag! Gob Mare Astrid Plugge bedankt!

1 reactie

Laat een reactie achter